Μετά την επιτυχία που σημείωσε η κωμωδία “Φούστα-Μπλούζα” των Ρέππα-Παπαθανασίου, ο θίασος Nόta Théâtrale παρέδωσε μαθήματα… ληστείας! Τον Ιουνίου του 2014, για ακόμη μια φορά στο θέατρο “Les Riches-Claires” των Βρυξελλών μια οικογένεια ψευτο-απατεωνίσκων κλείνει την θεατρική σεζόν της πόλης με την κωμωδία του Σάμι Φαγιάντ «Πώς να ληστέψετε μια τράπεζα». Οι απίθανοι χαρακτήρες και οι τραγελαφικές καταστάσεις σκορπίζουν άφθονο γέλιο αλλά ταυτόχρονα δίνουν αφορμές για σκέψη γύρω από θέματα νομιμότητας και ηθικής, πιο επίκαιρα από ποτέ.Η Nόta Théâtrale διατηρεί την αισιόδοξη διάθεσή της ανεβάζοντας μια ξεκαρδιστική αλλά και διαχρονική ναπολιτάνικη σάτιρα που μαζί της «ανεβάζει» και το θεατή.
Διαβάστε Περισσότερα....Η υπόθεση εκτυλίσσεται στη Νάπολη της Iταλίας. Πρωταγωνιστεί μια οικονομικά εξαθλιωμένη οικογένεια Ναπολιτάνων, οι Καπέτσε, οι οποίοι προσπαθούν να τα φέρουν βόλτα με διάφορα τεχνάσματα και κατεργαριές. Μέσα στην απόγνωσή τους η παρανομία κατά κάποιο τρόπο νομιμοποιείται από την απόλυτη εξαθλίωση. Το έργο εξελίσσεται σε ένα ξεκαρδιστικό εγχειρίδιο επί σκηνής για το πώς ένα τσούρμο αξιοθρήνητοι πειναλέοι μπορεί να παρακάμψει μαζί με τους ηθικούς φραγμούς του, όλα τα μέτρα ασφαλείας μιας τράπεζας και να βρεθεί “τσιφ” μέσα στο κλειδαμπαρωμένο θησαυροφυλάκιο! Πού θα τους οδηγήσει άραγε αυτό το φιλόδοξο σχέδιο; Τι συμμορία απαρτίζουν:
Ο πατέρας, ένας φιλόδοξος κατά φαντασίαν εφευρέτης, η μητέρα, μια θρησκόληπτη «τσαούσα» που δε «χαρίζει κάστανα», ο παππούς ένας παμπόνηρος και άπληστος γεροξεκούτης, ο γιος, ένας περιορισμένης αντίληψης ψευτοκουλτουριάρης, και η κόρη, ανύπαντρη και ετοιμόγεννη! Μια εκρηκτική κωμωδία που αγκαλιάστηκε για ακόμη μια φορά απο το τοπικό κοινο!
“Είμαι ελεύθερος!”…
Από τούτη την σχεδόν καζατζακική εσωτερική καταγραφή του ήρωα Καπέτσε, ξεκίνησε και η δική μου “πορεία” πάνω στο κείμενο του Σαμί Φαγιάντ. Με τρόπο ανορθόδοξο, καθώς η λέξη “ελευθερία” αντιβαίνει το όλο εγχείρημα της κλοπής της τράπεζας, ξεδιπλώνονται χαρακτήρες-καρικατούρες και σκηνές καθημερινής τρέλας κάπου στη Νάπολη του 1966. Η περιπαικτική διάθεση του έργου αποτελεί αντίβαρο όχι μόνο στη φτώχεια αλλά και στα απρόβλεπτα της ζωής, που μπορεί τη μια να σε ταΐζει …ζεστό νεράκι και την άλλη χρυσές λίρες! Σουρεαλιστικές καταστάσεις που σε άλλες εποχές θα μας ξένιζαν, τείνουν να φαντάζουν οικείες στις μέρες μας και να μας αγγίζουν. Αν και ο στόχος δεν ήταν η προσαρμογή του κειμένου στη σημερινή ελληνική πραγματικότητα της κρίσης, εντούτοις υπάρχουν έντονες αναφορές στην εποχή μας, οι οποίες αναδείχθηκαν φέρνοντας συνειρμούς για το οικονομικό, πολιτικό και κοινωνικό σκηνικό που ζούμε.
Διαβάστε Περισσότερα....Θα ήθελα να ευχαριστήσω από καρδιάς όλα τα μέλη της ομάδας Nôta Théâtrale, που εκτός από πολύωρες πρόβες όλη τη χρονιά, ασχολήθηκαν και με χίλιες δυο άλλες εργασίες που απαιτήθηκαν για το ανέβασμα της παράστασης. Θέλω να ευχαριστήσω επίσης και τους ηθοποιούς της περσινής ομάδας, με την οποία ανεβάσαμε το Φούστα Μπλούζα, οι περισσότεροι από τους οποίους συμμετείχαν ενεργά στην πραγματοποίηση και της φετινής παράστασης backstage. Τέλος ευχαριστώ θερμά τους πάμπολλους φίλους της ομάδας που βοήθησαν με κέφι, ο καθένας όπως μπορούσε, αλλά και τους χορηγούς μας οι οποίοι με την οικονομική τους ενίσχυση κάνουν υπολογίσιμη και ουσιαστική την φιλανθρωπική προσφορά μας στα κοινωφελή ιδρύματα που στηρίζουμε.
Καγιάσα Βούλα
Τα έσοδα της παράστασης διατέθησαν για την ενίσχυση του Παραρτήματος Προστασίας Παιδιού Καβάλας όπου φιλοξενούνται 41 παιδιά τα οποία προέρχονται από ακατάλληλο οικογενειακό περιβάλλον. Τους παρέχεται στέγη, τροφή και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Το Παράρτημα Προστασίας Παιδιού Καβάλας ανήκει στο Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, του Υπουργείου Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας.