Αντιγονη test
[vc_tta_section title=”2016 Αντιγόνη, Jean Anouilh | Théâtre Marni” tab_id=”1441873920660-a173daba-0456e54a-0131″][vc_row_inner][vc_column_inner][vc_column_text]

Λίγα λόγια για το έργο ‘Αντιγόνη’

[/vc_column_text][vc_column_text]

Mε ατίθασο πνεύμα, μαχητικότητα και ποιητική διάθεση επανήλθε τον Απρίλη του 2016 ο θίασος Nόta Théâtrale για να ενσαρκώσει επί σκηνής του θεάτρου Marni την «Αντιγόνη» του Ζαν Ανούιγ, διαχρονικό σύμβολο αμφισβήτησης της εξουσίας, κυοφόρος της μοίρας της και κηροφόρος της συνείδησης όλων των εποχών. Πρόκειται για μια διασκευή του έργου του Σοφοκλή στην οποία τη δύναμη των θεών να ορίζουν τη ζωή των ανθρώπων παίρνει η Πολιτική με υπηρέτες της ηγέτες που λένε ναι σε αυτό το καθήκον-επάγγελμα «πυροβολώντας εκεί όπου δεν υπάρχουν ονόματα: στο σωρό». Στον αντίποδα, μια γυναίκα αναμετράται με τον ορθολογισμό και παραβιάζει ανθρώπινους νόμους υπακούοντας σε δικούς της· ηθικούς.
Το 1944 ο συγγραφέας Ζαν Ανούιγ και ο σκηνοθέτης Αντρέ Μπαρσάκ, μέσα στο σκοτεινό κλίμα του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου σε ένα Παρίσι που βράζει και ασφυκτιά κάτω από το φόβο και τη βία της γερμανικής μπότας, μετατρέπουν το Théâtre de l’Atelier σε λίκνο ελπίδας για αντίσταση. Εβδομήντα χρόνια μετά, εκείνη η ασυμβίβαστη Αντιγόνη διατηρεί στο ακέραιο το λόγο ύπαρξής της στη δική μας εποχή, όπου Νόμοι αφήνουν άταφους καθημερινά σύγχρονους Πολυνείκες…

Η ομάδα Nόta Théâtrale

[/vc_column_text][vc_column_text]

Σημείωμα Σκηνοθέτη

[/vc_column_text][vc_column_text]

Τρίτη παράσταση για την ομάδα μας Nota Théâtrale, αυτή τη φορά ενός κλασικού έργου. Δεν μιλάμε φυσικά για  κλασική παράσταση, αφού δεν υπάρχει κλασικό “ανέβασμα”. Κλασικό είναι το κείμενο! Τολμήσαμε λοιπόν να καταπιαστούμε με την «Αντιγόνη», ένα διαχρονικό κείμενο, που γίνεται πιο προσεγγίσιμο μέσα από τη σύγχρονη γραφή του Ανούιγ, πρώτα από πλευράς ηθοποιίας, αφού δεν απαιτεί το δωρικό παίξιμο που επιβάλλεται στον Σοφοκλή, κι έπειτα από πλευράς θεατή, μιας και οι αδυναμίες, τα πάθη και “οι σιωπές” των ηρώων, είναι γνώριμα σε όλους μας.

Διαβάστε Περισσότερα....

Το έργο συμπυκνώνει όλες τις εγγενείς ανθρώπινες συγκρούσεις σε όλους τους διαλόγους και κυρίως στη σύγκρουση Αντιγόνης – Κρέοντα· μια «δίκη» κεκλεισμένων των θυρών, όπου εκπροσωπούνται με απολυτότητα αντιμαχόμενες αρχές και δυνάμεις. Ο Σοφόκλειος Κρέων είναι αλαζόνας, διότι τολμά να αναμετρηθεί με θεϊκούς νόμους, ενώ στον Ανούιγ η συνειδησιακή πλάστιγγα του Κρέοντα ταλαντεύεται μεταξύ της πολιτικής του ιδιότητας και των προσωπικών του αξιών. Ένας Κρέων δήμιος και δέσμιος, θύτης αλλά και θύμα.

Η επικαιρότητα του έργου του Ανούιγ έγκειται στο γεγονός ότι η Αντιγόνη του, παραβιάζει συνειδητά νόμους, όχι από πίστη στα άγραφα και τα θεϊκά, αλλά στα δίκαια και ηθικά. Ηθική και αξίες σε κρίση στις μέρες μας, με έκδηλο τον αμοραλισμό και συνεπώς την καχυποψία και τον μηδενισμό για κάθε μορφή εξουσίας. Ένα καράβι που «μπάζει νερά από παντού» αντανακλώντας την αλήθεια της κοινωνίας μας. Η παρανομία δεν είναι πλέον ίδιον περιθωριακών και αντιστασιακών, αλλά και ιθυνόντων μέσα από τη νομιμοποίησή της, με καθημερινά τραγικά αποτελέσματα στις σύγχρονες κοινωνίες.

Το έργο πρωτοπαίχτηκε το 1944 και απαγορεύτηκε ως αντιστασιακό και ανατρεπτικό. Η Αντιγόνη του Ανούιγ, που αντιπροσωπεύει τη γαλλική αντίσταση, αλλά και η αντάρτισσα Αντιγόνη του Μπρεχτ (1947) είναι κι οι δύο γραμμένες σε καθοριστικά κοινωνικοπολιτικά πλαίσια, συνυφασμένα άμεσα με την άνοδο του ναζισμού στην Ευρώπη. Πιο επίκαιρη από ποτέ, δυστυχώς, εν έτει 2016, εκείνη η ασυμβίβαστη Αντιγόνη διατηρεί στο ακέραιο το λόγο ύπαρξής της στη δική μας εποχή, όπου Νόμοι αφήνουν άταφους καθημερινά σύγχρονους Πολυνείκες…

Διακριτικές αναφορές στο ελληνικό πρωτότυπο, οδηγούν εντέλει, σε ένα πάντρεμα εποχών, γλωσσών κι αισθητικής, με κοινό παρανομαστή ένα τεράστιο ερωτηματικό αναφορικά με το συνειδησιακό ήθος όλων μας!

Καγιάσα Βούλα

[/vc_column_text][vc_single_image image=”95″ img_size=”large” alignment=”center”][vc_column_text]

Η Κοινωνική Προσφορά του έργου

[/vc_column_text][vc_column_text]Με τα έσοδα της παράστασης η Nota Théâtrale συνεισφέραμε στην πρωτοβουλία Urgences Grèce. Τη Δράση αυτή ξεκίνησε το Ίδρυμα Saint-Pierre του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Saint Pierre, μέλος του Ελεύθερου Πανεπιστημίου των Βρυξελλών (Université Libre de Bruxelles) υπό την αιγίδα του Πρύτανη Didier Viviers, το Νοσοκομείο Erasmus μαζί με 5 άλλα Νοσοκομεία του ULB, οι Γιατροί του Κόσμου και άλλοι φορείς. Στόχος είναι να στηρίξει συμβολικά και πρακτικά, εν μέσω κρίσης, την ισότιμη πρόσβαση όλων των Ελλήνων στην υγειονομική περίθαλψη. Επίσης, σκοπό έχει  να ενημερώσει τους Βέλγους και Ευρωπαίους πολίτες για την δραματική κατάσταση της δημόσιας Υγείας στην Ελλάδα προκειμένου να δημιουργηθεί μία αλυσίδα ιατρικής αλληλεγγύης. Το Urgence.Grèce – Emergencies Greece προσβλέπει στην εξασφάλιση οικονομικών πόρων και ιατρικού εξοπλισμού, ώστε να υποστηριχθούν συγκεκριμένα: το Ιατρείο των Γιατρών του Κόσμου Ελλάδας στο Πειραιά, το πρόγραμμα βοήθειας με κινητή εξοπλισμένη μονάδα και ιατροφαρμακευτικό υλικό ενός κέντρου Υγείας στην περιφέρεια (βόρειο Εύβοια), η αγορά και συντήρηση θερμοκοιτίδων στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης.

-Για περισσότερες πληροφορίες:  www.urgencesgrece.eu

Φωτογραφικό υλικό παράστασης Πατήστε εδώ
Ηθοποιοί

[/vc_column_text][/vc_column_inner][/vc_row_inner][/vc_tta_section]
NOTA ASBL | RUE AMERICAINE 186 - 1050 BRUXELLES | TVA: BE0536582620